Om oss

IMG_8143
Stortorgskallaren_ikoner_Om_oss_cirkel

Klassisk mat med en personlig touch
– serverat i en anrik miljö

Prova kockens råbiff, serverad med torkade lingon som start och
kanske ångad torskrygg med champagnegrädde som huvudrätt?

Vår restaurang i Gamla stan var en unik krog med anor från Johan III:S tid

Stortorgskallaren_streck

Stortorgskällaren ligger på Stortorgets södra sida, några stenkast från Storkyrkan. Ända sedan 1938 har infödda stockholmare och långväga turister njutit av maten och den trevliga stämningen här på Stortorgskällaren. Men runt Stortorget har det funnits krogar och värdshus sedan 1400-talet. Troligtvis var det i våra källarvalv som den välkända vinkällaren Spanska Druvan låg under Johan III:s tid. Och det sägs att kungen ofta kunde ses vid borden, svepande en kanna vin i skenet från stickblossen.

Här i huset drev också Carl Adolph Grevesmühl på 1700-talet en möbelhandel och möbelverkstad. Firman var så populär att självaste Gustav III gjorde stora beställningar av handgjorda möbler när han skulle inreda slottet. Det var också Grevesmühl som lät mura in kanonkulan i hörnet av Stortorget och Skomakargatan.

IMG_8144

Varmt välkommen till oss

Stortorgskallaren_streck

När du gästar oss ser du att rötterna från den gamle Grevesmühl bokstavligt sitter i väggarna (och möblemanget). I inredningen har vi ödmjuk tolkat den traditionella miljön, där just trä är den centrala bäraren i designen. Välkommen in på ett besök, njut av maten eller koppla av med vännerna i den trevliga baren. Kontakta oss om du vill boka en medeltida festvåning eller restaurang i Gamla stan.

Vill du veta mer om vad som händer hos oss? Följ oss gärna på vår Facebooksida!

Bild17
Stortorgskallaren_Logotyp_Emblem_Outline_Svart Copy

Öppettider

  1. mån - tor
  2. fre - lör
  3. sön